Descriere
Plan pentru organizarea apararii impotriva incendiilor
Apararea impotriva incendiilor reprezinta ansamblul integrat de activitati specifice, masuri si sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar si de informare publica, planificate, organizate si realizate potrivit prezentei legi, in scopul prevenirii si reducerii riscurilor de producere a incendiilor si asigurarii interventiei operative pentru limitarea si stingerea incendiilor, in vederea evacuarii, salvarii si protectiei persoanelor periclitate, protejarii bunurilor si mediului impotriva efectelor situatiilor de urgenta determinate de incendii.
Un plan de securitate pentru evacuare este o veriga importanta in activitatea de prevenire si stingere a incendiilor.
Acestea pot fi diferite, in functie de tipul constructiei si de numarul de persoane aflate simultan in ea. Numarul de persoane este criteriul care duce la realizarea unei clasificari a tipurilor de planuri de evacuare. In acest fel, vom avea:
Plan de evacuare pe nivel
Acest tip de plan se va realiza atunci cand exista posibilitatea ca mai mult de 30 de persoane sa se afle simultan pe un anumit nivel.
Plan de evacuare pe incapere
Se va realiza in situatia in care in incaperea respectiva se afla simultan mai mult de 50 de persoane.
Plan de evacuare pentru fiecare incapere
Este destinat spatiilor pentru cazare si nu se tine cont de numarul de persoane din incapere.
Modul de organizare a evacuarii persoanelor si a bunurilor
Aceasta este o sectiune importanta a planului de evacuare in caz de incendiu, in care se regasesc informatii referitoare la: totalitatea mijloacelor de alertare sau anuntare a persoanelor din incinta care au raspundere in evacuare in caz de incendiu, numele persoanelor care au atributii in dirijarea evacuarii persoanelor si a bunurilor pentru fiecare nivel in parte, ordinea in care urmeaza sa se faca evacuarea persoanelor si a bunurilor, in functie de vulnerabilitate si valoarea materiala a bunurilor. O alta precizare importanta, este referitoare la substantele periculoase si masurile ce trebuie adoptate pentru evacuarea acestora, atunci cand ele exista.
Organizarea evacuarii persoanelor si a bunurilor
Planul de evacuare in caz de incendiu cuprinde schite intocmite pentru fiecare nivel in care este specificat numarul nivelului si numarul maxim de persoane, care se pot afla la un moment dat pe acel nivel. Se vor stabili, in mod obligatoriu, traseele pe care se va face evacuarea si se vor diferentia caile de evacuare a materialelor, cu scopul precis de a nu ingreuna interventia pompierilor.
Ce masuri trebuie luate la evacuarea persoanelor precum si a materialelor care pot reprezenta pericol, sunt aspecte ce trebuie analizate, adoptate si specificate in planul de evacuare in caz de
incendiu. Materialele care prezinta pericol sunt cele cu potential explozibil, sau diferite tipuri de recipiente pentru gaze, sau lichide sub presiune. Anumite mijloace de valoare materiala mare, care se
deterioreaza usor la temperatura, vor fi mentionate pentru a avea prioritate la evacuare. Materialele si mijloacele necesare pentru efectuarea evacuarii in caz de incendiu, vor fi si ele mentionate in
plan, precum si numarul acestora si locul unde pot fi gasite. In baza schitei nivelului sau incaperii, toate traseele de evacuare, prin usi, coridoare si case de scari, sau scari exterioare, vor fi marcate cu verde.